Skip to main content

Pizza Recept voor Patiënten met Colitis Ulcerosa en ziekte van Crohn

Vegetarisch
Laag in lactose

Ingrediënten
1 eetlepel gist 
1 eetlepel suiker
180 ml warm water
2 kopjes (280 gram) volkoren speltmeel (als je een obstructieve aandoening hebt, kan je in plaats daarvan witte bloem gebruiken) 
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout

Voor de tomatensaus: 
2 verse geraspte tomaten
2 eetlepels 100% tomatenpuree
1 eetlepel olijfolie
Oregano
Zout en peper

Voor de topping:
200 gram geraspte mozzarella

Bereiding:
Meng voor het deeg water, gist en suiker. Voeg vervolgens de resterende ingrediënten toe en meng ongeveer 7 minuten in een mixer. Als het deeg plakkerig is, voeg dan meer bloem toe. Maak een bal, plaats hem in een kom die je met olijfolie hebt ingevet, bedek met een natte handdoek en plaats de kom op een warme plaats. Laat het deeg 1-2 uur rusten totdat het dubbel zo groot is.
Meng alle ingrediënten voor de saus. Als de saus te vloeibaar is, voeg dan wat olijfolie toe en laat 5-10 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden nadat het deeg is gerezen. Strooi bloem op het bakpapier en plaats het deeg in het midden. Maak het vervolgens plat met een deegroller. Plaats het platte deeg met het bakpapier op een bakplaat. Verspreid de tomatensaus gelijkmatig en leg de mozzarella er bovenop. Bak ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Aanbevelingen voor Voeding bij IBD:
Dit recept kan de pizza vervangen die we allemaal graag wel eens in een restaurant eten. Alle ingrediënten zijn gezonder: olijfolie, volkoren, verse tomaten.  Spelt- of volkorenbloem bevat vezels en vitamines uit de B-groep. 
Olijfolie is rijk aan omega 9-vetzuur, een vetzuur met ontstekingsremmende eigenschappen. Mozzarella bevat weinig lactose en veel calcium, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten.

De inhoud van dit artikel is uitsluitend bestemd voor informatieve en educatieve doeleinden. Het vervangt geen medisch advies. Raadpleeg uw behandelende arts of een lid van uw IBD-team voor specifieke gezondheidskwesties en/of vragen.

*Omdat voedingsbehoeften vrij individueel kunnen zijn, wordt sterk aanbevolen dat alle voedingsonderwerpen worden besproken met je zorgteam en/of een voedingsdeskundige of diëtist die gespecialiseerd is in IBD

C-ANPROM/BE/IBDD/0317 – Sept 2024